Miałam już publikować post o tym, jakie oleje sugerowane są do jakiego typu cery gdy, no właśnie ... uświadomiłam sobie, że tak naprawdę zaczęłam trochę od końca.
Zaczynając więc od początku.
Rodzaje/opisy olejów jakie możecie spotkać - sama nie wiem jak to nazwa.
Podziały olejów ze względu na pochodzenie
1. Oleje naturalne - oleje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Masła to też oleje! Oleje naturalne bogate się w witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe. Mają zdolność wnikania w głąb skóry.
2. Oleje mineralne - powstają z przerobu ropy naftowej. Nie zawierają, żadnych substancji czynnych i nie mają zdolności wnikania w głąb skóry. To nie są oleje naturalne.
Podziały olejów ze względu na czy zostały "oczyszczone" czy nie
1. Oleje nierafinowane - oleje niepoddawane obróbce, czy też nieoczyszczane. Bogate w cenne substancje. Mające swój charakterystyczny zapach, smak i kolor.
2. Oleje rafinowane - czyli poddane rafinacji, przez co pozbawione substancji smakowych, zapachowych, kolorystycznych i niestety wielu cennych substancji. Są więc uboższą forma olejów nierafinowanych, ale w przeciwieństwie do nich są trochę mniej uczulające.
Podział olejów ze względu na rodzaj tłoczenia
1. Tłoczone na zimno - najlepsze oleje, zawierające wszystkie cenne składniki.
2. Tłoczone na ciepło - oleje pozbawione części cennych składników - dokładniej tych, którym nie służy wyższa temperatura.
Podział olejów ze względu na zwartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych
1. Oleje schnące - bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przyjmuje się, że zawierają ich powyżej 50%. Są to oleje, które psują się najszybciej - utleniają się, jełczeją. Trwałość takich olejów wynosi orientacyjnie od 3 miesięcy do roku.
2. Oleje półschnące - przyjmuje się, że zawierają od 20% do 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i są pośrednią formą między kwasami schnącymi i nieschnącymi. Trwałość takich olejów waha się od 1 roku do dwóch lat.
3. Oleje nieschnące - "ubogie" w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 20%. Trwałość od dwóch do trzech lat.
Żeby Wam to jeszcze lepiej zobrazować najprostszy schemat podziału kwasów tłuszczowych.
Kwasy omega 3 to miedzy innymi - linolenowy czy i eikozapentaenowy,
Kwasy omega 6 to - linolowy, arachidonowy,
Kwasy omega 9 to na przykład - oleinowy, erukowy,
Podział olejów ze względu na wchłanianie
1. Olej całkowicie wchłanialne - oleje które wchłaniają się całkowicie.
2. Oleje częściowo wchłanialne - olej które wchłaniają się częściowo.
3. Oleje niewchłaniające się - olej, które wcale się nie wchłaniają.
Jak przechowywać oleje?
Oleje najlepiej przechowywać w butelkach z ciemnego szkła. Warto trzymać je w ciemnym miejscu. O O szczegółowe informacje o tym jak przechowywać dany olej najlepiej zapytać sprzedawcę.
Jak przedłużyć trwałość oleju?
Wystarczy do świeżego oleju dodać kilka kropli witamin E. Świeży mam na myśli taki zaraz po zakupie.
Czym rożni się olej spożywczy od kosmetycznego?
I tu zaczynają się schody.
Olej spożywczy o parametrach czy też sposobach obróbki takich samych jak olej kosmetyczny, możemy nazwać odpowiednikiem. Czyli teoretycznie olej z pestek winogron nierafinowany tłoczny na zimno jest odpowiednikiem oleju kosmetycznego nierafinowanego tłocznego na zimno. Inna rzecz czy taki olej spożywczy można dostać bez problemu w sklepie spożywczym :).
Wielu z Was szukając informacji o różnicach między olejami kosmetycznymi, a spożywczymi pisało mi, że trafiło w sieci tylko na informację o leju arganowym. Szczerze mówiąc nie wiem czemu jest to takie sensacyjne odkrycie. Chyba, że chodzi tylko o zwrócenie uwagi na fakt, że olej ten ma inne sposoby otrzymywania do danych celów. Skoro sposób obróbki oleju spożywczego i oleju kosmetycznego jest inny, logicznym jest, że to nie są takie same oleje.
Olej arganowy spożywczy tłoczy się z prażonych ziaren arganowca, olej kosmetyczny z "surowych" ziaren. Czyli jeżeli coś się podgrzewa - traci się składniki wrażliwe na temperaturę. Stąd różnica. Nie ma jednak przeciwwskazań do tego, aby arganowy olej kosmetyczny nie mógł być spożywany, a smarować się olejem spożywczym.
Skoro piszę już o oleju arganowym i sposobach obróbki to warto też zwrócić uwagę, że olej sezamowy spożywczy występuje w dwóch "odmianach" olej z prażonego sezamu i nieprażonego sezamu.
Podobnie jak w przypadku oleju arganowego prażenie sprzyja wydobyciu orzechowego smaku, ale obniża zawartość cennych substancji.
Co to jest olej certyfikowany, organiczny?
To olej pochodzący z upraw ekologicznych, albo organicznych. Stąd jego wyższa cena.
Co to jest olej, a olejek?
Oleje to substancje pozyskiwane z owoców lub nasion.
Olejek to ciekłe substancje lotne otrzymywane z roślin.
To chyba podstawa bez wgłębiania się w zbędną chemię - jeżeli tylko nic innego nie przyjdzie mi do głowy to już konkretnych post będzie o konkretnych olejach.
PS. chyba nigdzie nie pogmatwałam nazwy tych wielonienasyconych zaczyna mi się kręcić w głowie ;)
Zobacz także:
Sroko, czyli jeśli to sroczego kremu do zadań wszelakich dodaję np. olej babassu, który jest rafinowany i organiczny (tj. jak rozumiem mineralny), to oznacza, że olej ten właściwie nie posiada tych najcenniejszych składników? Czy ten post jest tworzony raczej pod kątem dorosłych niż dzieci i inne są wtedy "zasady";)?
OdpowiedzUsuńOlej mineralny jest pochodną ropy naftowej czyli parafina, wazelina itp...
UsuńOlej babassu rafinowany organiczny znaczy, że pochodzi z uprawy organicznej i został oczyszczony. Rafinacja pozbawiła go zapachu, smaku i części cennych substancji, ale to nadal dobry olej.
Świetny post:)
OdpowiedzUsuńJak poznać że olej jest rafinowany czy nie? Czy tylko możemy zdać sie na uczciwość producentów? Przykładowoa 100 % olej z pestek maliny zimnotłoczony (ol`vita)używam już 3 opakowanie i przyznam, że mam watpliwości czy nie jest on rafinowany. Zapach niby ma olejowy, ale zero, ze tak to ujmę odpadków, może i przefiltrowany. W olejach spożywczach trafiaja sie na dnie "odpadki" a w kosmetycznych nic sie nie osadza na dnie co wskazywałoby,że jednak są one rafinowane.
OdpowiedzUsuńZapytać producenta :(
UsuńChciałabym przeczytać druga część o olejach ale wychodzi mi error, dlaczego ?
OdpowiedzUsuńmożesz skorzystać z wyszukiwarki blogowej
Usuńlink do vol.2 olejów nie działa :)
OdpowiedzUsuńjuż działa
UsuńŚwietny post, a raczej świetny blog. Skarbnica wiedzy. Odkryłam Cię niedawno, a już przewertowałam masę postów. Na składy kosmetyków zwracam uwagę już od dawna, ale zmieniłaś moje postrzeganie filtrów przeciwsłonecznych. Zawsze używałam ich tylko w wakacje, w dodatku bardziej na ciało niż twarz... Już zaczęłam się rozglądać za jakimś, ale mam pytanie. Czy analizujesz kremy przeciwsłoneczne tylko pod kątem zawartych w nich filtrów,(czy nie ma przenikających itd.) czy zwracasz uwagę też na ogólny skład , tak jak przy analizie innych kosmetyków? Chciałabym znaleźć filtr z jak najmniejszą zawartością silikonów, parabenow i innych badziestw, ale nie wiem, czy to możliwe. Znalazłam taki produkt:KREM DO OPALANIA SPF 50,KAFE KRASOTY / Le Cafe de Beaute
OdpowiedzUsuńSkładniki INCI: Caprylic / capric triglycerides, Dicaprylyl carbonate, Prunus amygdalus Oil (olejek migdałowy), Persea Americana Oil (olej awokado), Cocos Nucifera oil (olej kokosowy), Daucus Carota extract (ekstrakt z marchwi), Hamamelis virginiana Leaf Extract (ekstrakt z hamamelisu), Prunus Armeniaca oil (olejek morelowy), Beta-Carotene, Perfume, Citrus Sinensis essential oil (olejek pomarańczowy), Tocopheryl Acetate (witamina Е).
Co o nim uważasz? Czy tak naturalny skład może naprawdę dać SPF50?
Z góry dziękuję za pomoc i za Twoją pracę włożoną w tą stronę. Jest super! Pozdrawiam
Nie widzę filtrów przeciwsłonecznych. Ochrona spf 50 to chyba tylko pobożne życzenie producenta. Już pomijam fakt, że używając olejków cytrusowych (tu pomarańczowy) powinno się unikać słońca bo są fotouczulające.
UsuńCzyli najzwyklejsze nabijanie w butelkę. Szkoda. Dzięki za analizę.
UsuńSkład tego produktu wyglada inaczej, ten jest często blednie powielany ma stronach.
UsuńHej, jeszcze jest coś takiego jak olej frakcjonowany, to coś pomiędzy rafinowany i nie? Dorzucisz info o tym, do czego się sprawdza? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie do końca jest to coś pośredniego. Jest to olej nośny, tak przetworzony, że pozbywa się z niego niektórych kwasów tłuszczowych co powoduje, że w zasadzie się nie psuje.
UsuńMoże głupie pytanie ale zadam ;) lepiej używać oleju czy olejku?
OdpowiedzUsuńOlej i olejek to dwie różne sprawy i używa się ich w różnych celach, wiec nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie.
UsuńCzekam z niecierpliwością na post nt. olejów; który sugerowany do jakiej cery, jaki dla noworodków itp. Rączki zacieram ;)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się wpisu dotyczącego olejów. Chciałabym zainwestować w jakieś, bo mam ostatnio dość suchą skórę. Teraz czekam na wpis w co zainwestować...
OdpowiedzUsuńSroko, super post! Dziękuję, dużo przydatnych informacji :)
OdpowiedzUsuńwitam, vol. 2 nie działa a może to u mnie coś nie tak? Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDroga Sroko, a jak to jest z olejami z pestek moreli, pestek brzoskwiń itd? przeczytałam że w tychże pestkach jest cyjanek. Kupiłam olej z pestek moreli który na opakowaniu ma napisane że Amigdalina i witamina b 17. Zaczęłam czytać co to takiego ta Amigdalina i trochę się przestraszyłam - czy to jest bezpieczne do stosowania na skórę? Z tego co przeczytałam to wystraszyłam się do czego to się rozpada. Ile w tym oleju wyciskanym z pestek "zostaje się" tego cyjanku? Tak, wiem, że szkodliwe substancje są w również w siemieniu lnianym które zalejemy zimną, nie gorącą wodą, ale po tym jak zgłębiłam tematykę tego co siedzi w pestkach moreli to zaczęłam się tego oleju bać :/
OdpowiedzUsuńTen olej jest bezpieczny
Usuń